Go back
10.02.2022

Svarbi informacija apie mokesčius

Gustas Germanavičius
CEO / ĮKŪRĖJAS
Important information about taxes.
Share via


Gerbiami investuotojai,

Šio straipsnio metu norime detaliai aprašyti ir paaiškinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) taikymą investuotojams investuojant „InRento“ platformoje bei kaip jums būnant užsienio mokesčių rezidentu juos galima sumažinti.

Kaip apmokestinamos Lietuvos rezidentų pajamos?

Jeigu esate Lietuvos rezidentas (mokesčių mokėtojas Lietuvoje) „InRento“ automatiškai neišskaičiuoja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) iš „InRento“ platformoje gaunamų palūkanų (nuomos pajamų ar kapitalo prieaugio). Tai reiškia, kad jūs gaunate visas mokamas palūkanas: jeigu jūs uždirbote 1000 EUR palūkanų, tai jums bus ir išmokama visa ši suma, o GPM mokėjimas yra jūsų atsakomybė pildant metinę pajamų deklaraciją.

Šiuo metu, pajamos, kurios gaunamos iš delspinigių, vėluojančių mokėjimų yra apmokestinamos 15% gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu. Atkreipkite dėmesį, kad ši suma automatiškai yra nuskaitoma ir jos papildomai mokėti nereikia.

Visi sumokėti mokesčiai ir gautos pajamos iš „InRento“ platformos bus automatiškai atvaizduojamos pildant metinę mokesčių deklaraciją.

Mokesčių lengvata Lietuvos rezidentams –

Įspėjimas: toliau visa pateikta informacija nėra ir negali būti laikoma mokesčių patarimu. Šis turinys pagrįstas oficialia informacija, pateikta šio straipsnio publikavimo metu. Prieš priimdami bet kokį sprendimą susijusį su mokestiniais klausimais, pasitarkite su savo mokesčių konsultantu arba vietine mokesčių institucija.

Šio straipsnio publikavimo metu Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) taiko mokesčių lengvatą pajamos, uždirbtoms iš tokių sutelktinio finansavimo platformų kaip „InRento“. Šiuo metu gaunamoms palūkanoms (iš nuomos pajamų ar kapitalo prieaugio) iki 500 EUR taikoma mokestinė lengvata, pagal kurią netaikomas GPM mokestis. Sumai viršijančiai 500 EUR ribą taikomas standartinis 15% GPM mokesčio tarifas. Daugiau informacijos apie mokesčių lengvatas skaitykite oficialioje VMI svetainėje.   

Kaip apmokestinamos užsieniečių bei ne Lietuvos rezidentų pajamos?

Jeigu esate užsienio investuotojas arba lietuvis (tačiau ne Lietuvos mokesčių rezidentas), jūsų iš „InRento“ gaunamos palūkanos (nuomos pajamos ar kapitalo prieaugis) šiuo metu – apmokestinamos 15% gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu. Tai reiškia, kad jums mokant palūkanas yra nuskaitomas 15% mokestis: jeigu jūs uždirbote 1000 EUR palūkanų, tai jums bus išmokama 850 EUR. Tačiau šį mokestį galima sumažinti netgi iki 0% (skaitykite toliau).

Šiuo metu, pajamos, kurios gaunamos iš delspinigių ir vėluojančių mokėjimų nėra apmokestinamos. Tai reiškia, kad uždirbus 10 EUR delspinigių visa ši suma ir būtų išmokama jums. 

Tiek pajamų iš palūkanų, tiek delspinigių mokesčių deklaravimas ir jų mokėjimas savo mokesčių rezidavimo šalyje išlieka jūsų atsakomybė.

Kaip galima sumažinti išskaičiuojamą (GPM) mokestį?

Siekiant sumažinti šį mokestį, investuotojai turi atsisiųsti, užpildyti ir pasirašyti DAS-1 prašymo formą. Tada turite šią formą ir pažymą patvirtinančią rezidento rezidavimo vietą atsiųsti el. paštu: info@inrento.com (su laiško tema ​​– Išskaičiuojamas mokestis). Šis mokestis gali būti sumažintas tų šalių asmens su kuriomis Lietuva – sudariusi dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį. Sumažintas mokestis investuotojų gaunamoms palūkanoms įsigalios nuo 2022 m. balandžio 1 d. 

Mokestis gali iki 0% būti sumažintas, jeigu šios šalies rezidentas:

Jungtiniai Arabų Emyratai, Kipras ir Latvija.

Mokestis gali iki 10% būti sumažintas, jeigu šios šalies rezidentas:

Armėnija, Austrija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Gruzija, Indija, Islandija, Ispanija, Italija, Izraelis, Japonija, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Kanada, Kazachstanas, Kinija, Kirgizija, Korėja, Kosovas, Kroatija, Kuveitas, Lenkija, Lichtenšteinas, Liuksemburgas, Makedonija, Malta, Meksika, Moldova, Norvegija, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Rumunija, Rusija, Serbija, Singapūras, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija , Šveicarija, Turkija, Turkmėnistanas, Ukraina, Uzbekistanas, Vengrija, Vokietija.